Wednesday, May 27, 2009

LITTERATURHISTORIE

I løpet av historien har vi fulgt mange kulturretninger innen for eksempel maleri og lyrikk fra 1700 tallet og fram til i dag. Norske verk har blitt anerkjent internasjonalt nivå og sett i større sammenhenger. Norge har hatt en god del dyktige forfattere, malere og lyrikere.

Det moderne prosjektet er en periode som strakte seg utover 1700 tallet. Noe av det sentrale i det moderne prosjektet er troen på framskrittet, fornuften, oppbygging og det frie mennesket.
. Etter hvert kom det opplysningstid til Danmark - Norge. Her fikk barna skolegang og de skulle også konfirmeres. Leseferdigheten førte til at folket lettere kunne være med i debatter og delta i samfunnet. I løpet av 1500, 1600 og 1700-tallet begynte man å stille spørsmål ved det mest grunnleggende av vitenskapen.

Kirken likte dårlig disse nye vitenskapelige oppdagelsene. Mye av det vitenskapelige sto i mot det kirken mente, som for eksempel Darwins studie av artenes opprinnelse. Den nye vitenskapen bidro til å utvikle nye fagområder som pedagogikk, psykologi, sosiologi, og et moderne rettsvesen. Jurister og politi ble viktige for å ivareta rettigheter og plikter.

Realismen var opptatt av de materielle forholdene. Forfatterne skrev om det de observerte, og de var sterkt påvirket av vitenskapen. Naturalismen og realismen tok et oppgjør mot romantikken og ville skildre ting slik de virkelig var, og de var veldig samfunnskritisk. Det moderne gjennombrudd kan vi også kalle ”den kritiske realsimen”. Camilla Collett er en sentral forfatter innenfor den kritiske realismen. Før var det bare overklassen og borgerskapet som hadde leseferdigheter og lesestoff. I 1860 fikk alle rett til skolegang og mot slutten av århundret kunne alle barn lese og skrive.

Etter hvert oppsto det mange forskjellige typer ismer. Vi har for eksempel modernismen, symbolismen, og surrealismen. Ny teknologi i første halvdel av 1900-tallet, forandret dagliglivet til mange i vår del av verden. Man fikk elektriske husholdningsmaskiner, radio, biler og fly. Men i verden var det mange kriger og vi fikk mange skadelige våpen. Ting ble rett og slett mer moderne.

No comments: