Wednesday, May 27, 2009

TORS BRUDEFERD

TORS BRUDEFERD Oppgave 3.

Den sammensatte teksten ”Tors brudeferd” er tegnet av Peter Madsen og oversatt og tekstet av Kåre Stensvold. Den kom på trykk i 1987. Tegneserien begynner med en tekst, hvor man får litt informasjon om Tor og Jotnene, for at vi skal forstå handlingen bedre.

Handlingen

Tegneserien handler om de gamle norrøne gudene som blant annet Tor, Trym, Frøya og Loke. Det hele starter med at hammeren til Tor blir stjålet. Tor søker hjelp hos Loke, for å finne ut hvem som har tatt hammeren. De finner en ring hvor det står ”fra Trym til Trym på fødselsdagen min”. Tor mener den kommer fra jotnen Trym, og at han kan være den skyldige.

Trym sier seg skyldig, men forteller at han ikke vil levere tilbake hammeren, med mindre han får gifte seg med Frøya. Frøya nekter dette, til tross for at alle prøver å overtale henne. Uten hammeren er ikke Tor så mektig lengre. Til slutt får Loke en idé! Han foreslår at Tor kler seg ut som Frøya, og han selv som en brudepike! Så kan de reise til Utgard, for å lure Trym! Denne planen går alle med på, til og med Tor. På turen tar de med seg barna Roskva og Tjalve.

Hos Trym begynner de å lete etter hammeren i smug. Tor, som er kledd ut som Frøya, må hjelpe til på kjøkkenet. Roskva finner den tunge hammeren, men Tor rekker ikke å hente den før seremonien. Under vielsen henter Trym hammeren, fordi han ønsker å gi den til ”Frøya”. Tor tar tak i hammeren, og blir mektig igjen! De tar den med seg og reiser hjem igjen, glade, for at planen virket. Og hjemme venter to nyfødte barn. En gutt og en jente. Tor er riktig fornøyd.

Oppbyggingen / virkemidler

Handlingen skjer i kronologisk rekkefølge, derfor blir det oversiktlig. Den begynner forholdsvis rolig når de pønsker ut en plan for å få tak i hammeren. Spenningen stiger når de iverksetter planen, og reiser til Trym. Høydepunktet er idet Tor tar hammeren sin tilbake igjen.
Det er også parallelle handlinger i den sammensatte teksten, noe som blir vist med en tekst hvor det står ”imens” øverst i ruten.
Snakkeboblene er enten helt runde, eller taggete. De taggete snakkeboblene brukes når man roper ut noe, eller snakker høyt. Ellers er de vanlige boblene i bruk. Ord legges vekt på ved hjelp av tykkere skrift. Det er ikke alltid at det står fullstendige ord i boblene, som kan bety at personen stammer, er usikker. Noen ganger kan vi også se at en snakkeboble går over en annen snakkeboble. Dette er et tegn på at en person blir avbrutt. Det er mange lyder som ikke er i en snakkeboble, men står utenfor i ruten. For eksempel, allsang, når noen ler, og andre lyder som beskriver f. eks fart, slik som ”svisj” og ”svosj”. Sang er beskrevet ved hjelp av noter. Tegningene er også veldig detaljerte, slik at man kan se mange detaljer.

Noe av grunnen til oversiktligheten er også rutene, som det ikke er gjort noe spesielt ut av. Men noen ruter er større enn andre, og av og til må man følge piler for å få med seg rutene i rett rekkefølge. Det er i hovedsak ingen forfatterstemme, bortsett fra disse smårutene hvor det står ”samtidig” eller ”imens”. Karakterene i tegneserien forteller oss indirekte handlingen ved hjelp av det de sier og kroppsspråk.

Budskap

Jeg vil ikke si at det er et budskap i tegneserien. Den er mest til for humorens skyld. Den er veldig underholdene. Mange av rutene har ikke noe mening eller betydning, bortsett fra at de skal få oss til å le. Hele tegneserien er basert på humor, noe som gjør at den blir litt lettere å lese og den blir mye mer livlig! Hvis det ikke hadde vært humor, men bare fakta på fakta, ville den blitt tyngre å lese. Da hadde man ikke fått slike morsomme avbrekk i tegnerserien. Man kan jo på en måte tenke seg til at temaet kan være det gode mot det onde, slik som det ofte er i fortellinger. Tor er den snille og Trym er den slemme. Det er også en lykkelig slutt på hele historien.

Personskildring
Den sammensatte teksten har en del forskjellige karakterer. Jeg har gått nærmere innpå noen av de viktigste.

Tor:
Tor er hovedpersonen. Han er tordenguden som lager tordenværet med sin hammer, mjøllner. Tor er veldig mektig med hammeren sin og den er gudenes viktigste vern mot jotnene. Hammeren er som et symbol på makt. Tegneserien fremstiller Tor som en barsking og en kraftig mann. Han har to geiter som trekker vognen hans over himmelen.

Loke:
Loke blir fremstilt som en spinkel liten kar. Han er en venn av Tor. I den sammensatte teksten tar Loke på seg fjær og forvandler seg til en fugl, som kan fly av sted. Han er veldig klok, smart, og lur. Han kom på planen om å kle seg ut. Han klarer å holde roen under hele lureriet, og avverger også at Tor røper seg flere ganger.

Trym:
Trym er en av jotnene som bor i Utgaard. Det var han som stjal Tor sin hammer fordi han ville gifte seg med Frøya. Han ville ha en byttehandel, derfor la han igjen et tydelig spor etter seg selv, ringen hvor det sto ”fra Trym til Trym på fødselsdagen min”. Ringen kan tyde på at han er selvopptatt eller kanskje litt ensom? Han er i alle fall rik, men blir ikke fremstilt som en pen mann.

Frøya:
Frøya er fremstilt som den vakreste i tegneserien. Hun vil ikke giftes bort til Trym, og virker som en sterk kvinne som står på sine meninger, uansett hvor mye press hun får fra andre folk. Staheten hennes utgjør handlingen i tegneserien. Hadde hun ikke nektet, hadde ikke Tor og Loke trengt å kle seg ut.


Min mening:

”Tors brudeferd” syns jeg er en middels vanskelig tegneserie å lese. Jeg har lest en del tegneserier, men denne er tyngre enn det jeg er vant til. Jeg likte at det var humor i den, for da ble den ikke for alvorlig. Ansiktsuttrykkene er tegnet bra, noe jeg syns er et pluss. Tegneserien var rett og slett underholdende og litt annerledes en det jeg vanligvis ville lest.

No comments: